Veiligheid & gezondheid
KDV Kolkkidz besteedt veel aandacht aan de veiligheid en gezondheid van uw kind. Uw kind kan zich in een veilige en vertrouwde omgeving ontwikkelen. Dit in een huiselijke sfeer die voldoet aan de GGD-eisen en met vaste leidsters die uw kind individueel begeleiden en alle aandacht geven die nodig is.
Speelruimten en speelgoed
Het speelgoed en de ruimten (binnen en buiten) inspecteren we elke dag. Zo kunnen we voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral kijken we goed na dat er op onze buitenterrein geen gevaarlijke voorwerpen liggen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat er hygiënisch met het speelgoed wordt omgegaan. Mocht er een item stuk of beschadigd zijn dan vervangen of verwijderen we dit. De kinderen moeten in alle rust en veiligheid kunnen spelen en ontwikkelen en onze leidsters hebben de taak daarvoor te zorgen. Ons verzoek aan u: geef geen eigen speelgoed mee, want het kan stuk gaan of kwijtraken.
Gezonde voeding voor uw kind
Baby’s hebben veelal een vast voedingsschema. KDV Kolkkidz streeft er naar de voeding en voedingsgewoontes van thuis zoveel mogelijk toe te passen op de groep. De voeding van uw baby moet u als ouder meegeven. In overleg met de ouder(s) zal op het moment dat het kind eraan toe is de voeding van het kind uitgebreid worden met een fruithapje. Daarvoor gebruiken we altijd vers fruit. De overstap naar vaste voeding gaat geleidelijk en in overleg met de ouder(s) of verzorger(s).
N.B. Tot anderhalf jaar geven wij kinderen geen honing, dit in verband met een bacterie in de honing waar met name baby’s vatbaar voor zijn.
Eten en dagindeling
Kinderen ouder dan een jaar volgen de dagindeling van de locatie. In de dagindeling zijn 4 vaste eet- en drink momenten opgenomen: 9.00, 11.30, 15.00 en 17.00 uur. Tussen de middag serveren we een broodmaaltijd. Op de andere momenten geven we bijvoorbeeld een cracker, een beschuit of fruit. Bij elke maaltijd drinken de kinderen. Er is keuze uit diksap, (karne)melk e.d. Bij het brood eten geven we bij voorkeur de 1e boterham met hartig beleg. Eet een kind meerdere boterhammen, dan is er keuze uit zoet beleg. De leidsters houden bij wat en hoeveel een kind eet.
Afgekolfde moedermelk
Wanneer een kindje moedermelk krijgt, geven wij aan de ouders duidelijke instructies over de behandeling ervan voordat de voeding meegegeven wordt naar ons kinderdagverblijf. Ook onze leidsters handelen volgens een instructie.
Hygiëne op KDV Kolkkidz
In het kinderdagverblijf werken wij met een schoonmaakprotocol. Elke dag zijn er vaste werkzaamheden om de hygiëne te waarborgen. Elke vierkante centimeter is hierin opgenomen, evenals het reinigen van het speelgoed. Pluchen en stoffen speelgoed wordt extra grondig schoongemaakt in verband met eventuele allergieën.
Kinderen en hygiëne
Kinderen krijgen begeleiding in de persoonlijke hygiëne. Na elk toiletbezoek wassen we de handen. Dat geldt ook voor het eten, na het eten, na het buitenspelen, na het slapen en na een activiteit waarbij het noodzakelijk is om de handen te wassen. Bij verkoudheid of anderszins geven we extra aandacht aan de hygiëne.
Leidsters en hygiëne
Onze leidsters geven in eerste instantie het goede voorbeeld door een goede persoonlijke hygiëne. Zij laten ook de juiste hoesttechniek zien aan de kinderen en zijn zeer bewust van eventuele gevaren op hygiënegebied. Zo maken we na het verschonen van een luier gebruik van alcohol of water uit de kraan in de wc. De kraan bij het keukenblok gebruiken we uitsluitend voor voedselbereiding en/of het aanmaken van flesvoeding. Het aankleedkussen maken we na elk gebruik schoon met alcohol.
Huisdieren en planten
Het kinderdagverblijf is dier- en plantvrij. Huisdieren zijn dus niet toegestaan. Voor een huiselijke uitstraling kunnen wij gebruik maken van imitatieplanten. Deze zijn eenvoudig schoon te maken.
Ongevallen en calamiteiten
Ondanks dat er veiligheidsvoorzieningen zijn getroffen, kan een calamiteit plaatsvinden. De pedagogische medewerkster heeft daarom altijd de mobiele telefoon van KDV Kolkkidz bij zich. Daarin staan de vaste nummers, zoals het nummer van de sportschool en het rechtstreekse nummer van KDV Kolkkidz. Ook staan in deze ‘werkmobiel’ de telefoongegevens van de ouder(s) of verzorger(s) van de kinderen. Daarnaast neemt zij een actuele lijst met telefoonnummers van de ouders, het centraal bureau, de achterwacht en hulpverlening mee. De pedagogische medewerkster heeft altijd een EHBO-etui op zak.
Download Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid 2025 (PDF, 582 Kb)